top of page

Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumak için Alacağınız 5 Önlem


SAĞLIK

Ortalama Okuma Süresi: 3 dakika



Kış ayları özellikle çocukların daha fazla hasta olduğu bir dönemdir. Bu dönemde okulda olan çocuklar için hastalık riski daima yüksektir. Bu riski en aza indirmek için okul döneminde çocukları hastalıklardan koruma önlemlerini uygulamak gerekir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı çocuklarda görülen mevsimsel grip konusunda dikkatli olmak gerektiğini belirtir. Bu tür vakalar çocuklarda yetişkinlere kıyasla hızlı ilerler. Aralık ve Ocak aylarında sıklıkla görülür önlem alınmadığı takdirde bronşit ve zatürreye kadar yükselebilir. Okula yeni başlayan çocuklar bu tür kalabalık ortamlara ilk defa girdiğinden farklı enfeksiyonlarla karşılaşıp hasta olma riskleri fazladır. Bağışıklık sisteminin normal işleyişi sonucu meydana gelen bu durum enfeksiyon sayısını artırır. İyi havalanmayan ve kalabalık ortamlar hastalığa davetiye çıkarır. Anne babaların çocuklarını takipte kalmaları ve öksürük, burun tıkanıklığı gibi belirtilerin hastalık mı yoksa alerji kaynaklı mı oluştuğunu gözlemlemeleri önemlidir. Oluşabilecek hastalıklara karşı çocukları enfeksiyonlardan korumak için şu önlemler alınabilir:

1. Sağlıklı Beslenmesini Sağlayın Bilindiği üzere çocukların ve yetişkinlerin hastalıklardan korunması için en önemli yardımcı sağlıklı beslenme alışkanlığıdır. Bu sayede bağışıklık sistemi güç kazanacak ve hastalık olasılığı en aza inecektir. Kızarmış ve yağlı yiyecekler yerine zeytinyağlı, sindirimi kolay ve sebze ağırlıklı beslenme tarzı benimsenmelidir. Kahvaltılarda peynir, yumurta, süt, bal, domates, tereyağı, salatalık, taze meyve suyu, yeşillik, tam buğday ya da kepek ekmeği tüketilmelidir. Ara öğün olarak ise cacık, yoğurt ya da meyve yenebilir. Çikolata, şeker, cips ve benzeri gıdalar zararlı olduğundan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Ayrıca haftada 1 ya da 2 kez balık tüketimi ihmal edilmemelidir. Balıktan alacağı besin değerleri çocuk sağlığı ve gelişimi açısından önemlidir. Deniz ürünleri tüketmek istemeyen çocuklar için de balık dışında omega 3 bakımından zengin besinler tercih edilebilir.

2. Temizliğe Özen Gösterin Kalabalık alanlarda temas fazla olduğundan çocuklara el yıkama alışkanlığı edinilmelidir. El, cilt, ayak ve vücut temizliğine dikkat etmesi gerektiği çocuklara öğretilmelidir. Sık sık duş aldırılmalı ve böylece mikrobik hastalıkların görülme ihtimali en aza indirilmelidir. Çocukların genel hijyen kurallarına uymasına özen gösterilmelidir. Dışarıda meyve yemek istediğinde onun iyice yıkanmış olduğundan emin olunmalıdır.


3. Aşılar Eksiksiz Olsun Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlü olmasındaki en önemli etkenlerden biri aşılardır. Bakanlık tarafından önerilen tüm aşılar yapılmalıdır. Dördüncü yaştan sonra çocuklarda kızamık, kızamıkçık, kabakulak, karma ve suçiçeği aşılarının tekrarlanması gerekir. Belirlenmiş risk gruplarında olanlara grip aşısı yapılır. Aşılar bebeklik döneminde daha sıkı takip edilmekte olup 4 ile 6 yaşın arasında tekrar olması gereken aşılar unutulmamalıdır. Çocuğun büyümesi, eskisi kadar doktor kontrollerine ihtiyaç duymaması ya da okula başlaması aşıların sıklıkla unutulma nedenleri arasında yer alır.

4. Mevsime Uygun Giydirin Okul çocuklarını hastalıklardan korumak için mevsime uygun giyinmelerine özen gösterilmelidir. Çok kalın ya da çok ince kıyafetler yerine ince katlardan meydana gelen bir iki parça tercih edilebilir. Ortam ısısına göre çocuğun kıyafetine şekil verilebilir. Sınıfların ve yaşanan diğer ortamların düzenli olarak havalandırılması da önemlidir.

5. Çocuk Hasta ise Okula Göndermeyin Hasta çocuklar için yapılan en önemli yanlışlardan biri onu okula göndermektir. Bu durum hem çocuğun dinlememesine hem de hastalığın diğer çocuklara bulaşmasına neden olacaktır. Çocuğun eğitiminden geri kalmaması için hastalığın düzeyi mutlaka doktor tarafından belirlenmeli ve gerekli tedavi aksatılmadan yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı hastalığı ve yüksek ateşi olan çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Ek olarak çocuğa virüs yayabilecek hareketlerden kaçınması gerektiği öğretilmelidir. Örneğin, öksürük ya da hapşırık halinde ağzın mendille kapatılması mutlaka çocuğa gösterilmelidir. Düzenli sağlık kontrolleri için özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak da oldukça önemlidir.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page