top of page

Sırt Ağrısı Neden Olur, Sırt Ağrısına İyi Gelen 7 Öneri


SAĞLIK

Ortalama Okuma Süresi: 4 dakika



Günlük yaşamda sıklıkla görülen sırt ağrısı neredeyse herkesin hayatının belli dönemlerinde karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın altında yatan pek çok neden olabilir. Masa başı çalışanlarda daha sık oluşan bu ağrılar sırt kaslarının üzerine çok fazla basılmasıyla kendini belli eder ve duruş bozukluğu olması ağrıları tetikler. Eğer ağrılar sürekli devam ediyorsa ve şiddetli sırt ağrısı varsa bunu ciddiye almak gerekir. Özellikle 6 aydan uzun süren sırt ağrısı durumunda uzman hekime başvurulmalıdır. Tanı ve tedavi amacıyla hastalara öncelikle kan tahlili, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR gibi tekniklerden yararlanılarak işlem yapılır. Ağrıların geçmesi için doktor tarafından ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler verilir. Bu süreçte bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak gerekir.


Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ve sırt ağrısı sıklıkla görülen ağrı türlerinden olup bunları geçirmek için uzman önerilerini ve tedavileri uygulanmalıdır. Genel olarak akut ve kronik olmak üzere iki tip sırt ağrısı vardır. Ani gelişen akut ağrılar 1 ve 6 haftadan kısa sürer. 6 haftadan uzun sürenler ise kronik ağrı olarak ifade edilir. Çoğu ağrı türü 1 ay içerisinde gerilemeye başlar. Bu durum altta yatan sebebe göre değişmekte olup yaşam şeklini değiştirmek ağrıların hafifletilmesinde etkilidir. Tedavi sürecinde işe yarayacak öneriler şunlardır:



1. Düzenli Egzersiz Yapmak

Bilindiği üzere egzersiz yapmak ve bunu düzenli şekilde uygulamak vücuda sayısız fayda sağlar. Karın ve sırt kaslarını güçlendiren egzersizler yaşam kalitesini artırarak sırt ağrılarını yok eder. Vücudun tüm ağırlığını sırta vermek yerine ağırlığı vücuda eşit oranda dağıtmak sırt ağrılarının kısa süre içerisinde geçmesini destekleyecektir. Ağrıları azaltmak için kasları gererek esneklik artırılmalıdır. Sırt ağrıları için egzersiz yapmak, vücut ağırlığına uygun ağırlıklar kaldırmak, meditasyon ve yoga yapmak egzersizle birlikte etkili sonuçlar verecektir.



2. Taşınan Yük Miktarını Azaltmak

Bilinçsiz şekilde kaldırılan ağırlıklar ani ve ters hareketler sebebiyle sırtta ağrı oluşmasına yol açabilir. Gün içerisinde farklı yüklere maruz kalmak normal olsa da bunları omurgaya zarar vermeden taşımak gerekir. Evrak çantaları, bilgisayarlar, kol çantaları, valizler günlük yaşamda vücut için ciddi bir yük kaynağı haline dönüşebilir. Bunu önlemek amacıyla fazla yük taşımamaya dikkat edilmelidir. Örneğin kol çantası ile vücudun tek bir tarafına verilen ağırlığı ortadan kaldırmak ve dengelemek amacıyla sırt çantası kullanımı tercih edilebilir.



3. Kilo Kontrolünü Sağlamak

Aşırı kilo problemi vücutta pek çok rahatsızlığa yol açar. Bunlardan biri sırt ağrısı olup kilo fazlalığı ile sırta binen yük miktarı artar. Kilo artışı ile birlikte ortaya çıkan ağrılarda da artış görülür. Bu ağrıyı azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek adına kiloya dikkat etmek gerekir. Kilo verme sürecinde sırt ağrılarını azaltmak için her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak işe yarayacaktır. Yürüyüşün vücuda çok sayıda faydası olup sağlığa katkıda bulunurken bir yandan da keyifli vakit geçirme imkanı sunar.



4. Masaj Yaptırmak

Masaj rahatlatıcı bir uygulama olup profesyoneller tarafından yapıldığında oldukça etkilidir. Bölgesel masaj teknikleri uygulandığında kan dolaşımı hızlanacak ve sırt ağrıları daha hafif hale gelecektir. Kronik olan ağrılar için özel mesaj teknikleri uygulanabilir.



5. Soğuk Kompres

Soğuk kompres uygulamaları ağrıları azaltıcı etkiye sahiptir. Bu uygulama için buz küpleri temiz bir beze sarılarak ağrıların olduğu bölgeye konulur. İşe yarar etki için buz küpleri ağrı noktasında en fazla 10 - 15 dakika bekletilmelidir. İşlem sırasında mutlaka ara verilmelidir.



6. Dik Oturmak

Duruş bozukluğu ağrıların görülme nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Dik oturmak sırt kaslarının doğru çalışmasını destekleyeceğinden bu oturuş şekli alışkanlık haline getirilmelidir. Uyurken de bu dik ve sağlıklı duruşu sağlamak adına gerekli hallerde yatak değiştirmek de işe yarayacaktır. Orta sert olan yatakta uyumak hem uykunun verimini artıracak hem de omurga ve sırt ağrılarını ortadan kaldıracaktır.



7. Cerrahi Operasyon

İleri dereceli sırt ağrıları için genellikle son çare cerrahi operasyon olacaktır. Uzman bir doktora danışıldığında yapılan tetkikler ağrıların düzeyini belirler. Bu amaçla hastalara sinir fonksiyon testleri, kemik incelemeleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, X-ray gibi uygulamalar yapılır. Hastanın geçmiş tıbbi öyküsü de operasyon için önemli olup ağrının devam etme süresi, şiddeti, hangi bölgede olduğu, ağrıya eşlik eden psikolojik ya da fiziksel şikayetlerin olup olmadığı gibi durumlara bakılır.



Kadınlarda Sırt Ağrısı

Sırt ağrıları erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görülür. Bunun altında yatan nedenlerin başında kadınlardaki kemik erimesi oranının yüksek olması gelir. Ayrıca menopoz döneminin yaşanması ağrıların oluşumunu tetikler. Hamilelik ve göğüslerin büyük olması da sırt ağrılarının daha fazla görülmesine neden olur. Hamileliğin son haftalarında artan sırt ağrısı şikayetleri doğum sonrası da devam edebilir. Gebelikte sırt ağrısı hallerinde hekim kontrolünde olmak gerekir.



Sırt Ağrısı Egzersizleri

Ağrıları hafifletmek ve yeni ağrı oluşumunu önlemek için kürek kemikleri 5 saniye boyunca birbirine yakınlaştırıp gevşetilmelidir. Spor salonunda kürek çekme egzersizleri yapılmalıdır. Kapı çerçevesinde ayakta beklerken elleri çerçevenin üst kısmına koyup öne doğru esnemek işe yarayacaktır. Sandalyede otururken elleri başın arkasında birleştirmek ve geriye doğru esneyerek tavana bakmak sırtı rahatlatacaktır.



Sırt Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Strese bağlı sırt ağrısı sıklıkla görülmekte olup bu ağrıların altında yatan farklı nedenler de olabilir. Bu gibi ağrı şikayetlerinde çoğunlukla fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü hekimlerine başvurulur. Doktor tarafından detaylı fiziksel muayene yapılır ve duruma göre nöroloji bölümünden bir hekimin de muayene yapması gerekebilir. Sırt ağrısında doktora ne zaman gitmek gerektiği de merak edilmekte olup eğer ağrı iki üç gün sürüyorsa ve gün geçtikçe daha fazla şiddetleniyorsa doktor desteğine ihtiyaç duyulur. Ağrıların altında yatan nedenler farklılık gösterebileceğinden doktor muayenesi kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilir ve buna göre tedavi planlaması yapılır.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page